Wat is een EPC?
Een energieprestatiecertificaat of EPC geeft aan hoe energiezuinig een gebouw of gebouweenheid is. Er zijn er verschillende soorten EPC’s, afhankelijk van het type gebouw.
Op een EPC vindt u info over hoe goed het gebouw of een wooneenheid geïsoleerd is, welke beglazing er is, de verwarming en de installatie voor het warm water. Op het EPC staan ook aanbevelingen de wooneenheid energiezuiniger te maken.
Soorten EPC?
1-EPC’s voor residentiële wooneenheden, dit kan zijn een woning, appartement, studio, collectief woongebouw, …Nodig bij verhuur en verkoop of voor EPC-labelpremie, rentesubsidie, indexering van huurprijs, renovatieverplichting ..
2-EPC Bouw’ voor een residentiële eenheid. Onderdeel van een EPB-aangifte bij een (ver)bouwproject met E-peileis en is 5 jaar geldig
3-EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, vanaf 01-01-2024 verplicht voor alle appartementen.
4-EPC’s voor niet-residentiële eenheden. Deze zijn bijvoorbeeld: winkel, bakker, slager, apotheek, horeca, kantoor(gebouw), medische praktijk, school, ziekenhuis, … of een publiek gebouw.
4.1-Energieprestatiecertificaat voor een niet-residentiële eenheid (EPC NR) verplicht bij verhuur, verkoop, erfpacht, opstalrecht van kantoor, winkel, horecazaak, praktijkruimte, …. tot en met 500 m2
Welke gebouwen moeten geen EPC hebben?
Voor landbouw- en industriegebouwen worden geen EPC’s opgemaakt.
Welk EPC moet opgemaakt worden?
Een EPC wordt opgemaakt per gebouweenheid, met uitzondering van het EPC van de gemeenschappelijke delen. Meestal is het duidelijk over welke eenheid het gaat, welke bestemming deze heeft en welk type EPC opgemaakt moet worden. Soms is er twijfel over het aantal eenheden, de bestemming of de gebouwafbakening. Eerst moet nagegaan worden of er wel een EPC moet opgemaakt worden. Een EPC wordt opgesteld voor een gebouweenheid, zoals een appartement, woning, collectief woongebouw of (kleine) niet-residentiële eenheid. Een EPC dat wordt opgemaakt voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.
Wanneer moet EPC voor een woning, appartement of winkel, kantoor of gemeenschappelijke delen opgemaakt worden?
Het moet duidelijk zijn over welk gebouw het gaat, het is nodig om te weten of het wel degelijk gaat om een gebouweenheid. Welk is de hoofdbestemming van de gebouweenheid? De hoofdbestemming bepaalt welk type EPC moet opgemaakt worden. Is de hoofdbestemming residentieel of niet-residentieel? Voor een gebouw met twee residentiële gebouweenheden moet één EPC Gemeenschappelijke Delen opgemaakt worden. In een appartementsgebouw kunnen ook niet-residentiële gebouweenheden aanwezig zijn, zoals een winkel, kantoor, apotheek, medische praktijk, kapperszaak … Deze niet-residentiële gebouweenheden zitten dus ook vervat in het EPC Gemeenschappelijke Delen.
Wanneer word het EPC Gemeenschappelijke Delen opgemaakt?
Het EPC Gemeenschappelijke Delen wordt opgemaakt per gebouw. De gebouwafbakening is deze volgens het Gebouwenregister. Het is niet de VME-structuur die bepaalt hoeveel EPC’s Gemeenschappelijke Delen er moeten opgemaakt worden. Het aantal gebouwen dat onderscheiden wordt door het Gebouwenregister bepaalt hoeveel EPC’s GD er moeten opgemaakt worden.
Welk zijn renovatieverplichting bij aankoop voor residentiële gebouwen?
De woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop of andere overdracht. De nieuwe eigenaars van woongebouwen met een EPC-label E of F moeten binnen de 5 jaar na aankoop of andere overdracht de woning energetisch renoveren tot EPC-label D of beter. Dit moet aangetoond worden met een nieuw EPC. De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 15 februari 2023 dan moet voor 15 februari 2028 aan de verplichting voldaan zijn. Als u in 2023 een woning koopt met label F, bent u verplicht om deze te renoveren tot label D binnen de vijf jaar (2028). Als u de woning met label D opnieuw verkoopt in 2031, dan zal de nieuwe eigenaar opnieuw moeten renoveren, nu tot minstens label C of beter. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050. De potentiële koper moet geïnformeerd worden over de verplichtingen die op het gebouw rusten. Zodra de residentiële gebouweenheid voor verhuring verkocht wordt, zal de nieuwe eigenaar actie moeten ondernemen om aan de verplichtingen te voldoen. De huurder zal daarbij rekening moeten houden met eventuele hinder tijdens werken aan het gebouw. Als de renovatieverplichting niet naleeft wordt, riskeert de eigenaar een geldboete van 500 euro tot 200.000 euro. Deze boete heft de verplichting niet op, er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het label moet behaald worden.
Verdere vragen over het EPC:
- Wie mag een EPC opstellen?
- Alleen erkende energiedeskundigen, die specifiek zijn opgeleid en gecertificeerd, mogen een EPC opstellen. Deze deskundigen moeten onafhankelijk zijn en werken volgens de vastgestelde normen.
- Hoeveel kost een EPC?
- De kosten van een EPC kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het pand, de regio, en de prijzen van de energiedeskundige. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150 en €300 voor een standaard woning.
- Is het mogelijk om bezwaar te maken tegen een EPC-score?
- Ja, als je denkt dat er een fout is gemaakt bij het opstellen van het EPC, kun je in sommige gevallen bezwaar maken. Dit moet meestal gebeuren via de instantie die het EPC heeft afgegeven of door een tweede deskundige in te schakelen voor een herberekening.
- Wat zijn de verschillen tussen een EPC en een energielabel?
- Hoewel beide documenten de energie-efficiëntie van een gebouw aangeven, kan er verschil zijn in de manier waarop ze worden berekend en weergegeven.
- Wat gebeurt er met het EPC bij renovatie?
- Als je na het verkrijgen van een EPC ingrijpende renovaties uitvoert die de energieprestatie van je woning verbeteren, kan het nodig zijn om een nieuw EPC te laten opstellen. Dit kan vooral voordelig zijn bij de verkoop of verhuur van het pand.
- Is een EPC ook nodig voor niet-residentiële gebouwen?
- Ja, niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, winkels, en andere commerciële panden hebben vaak ook een EPC nodig, hoewel de regels en criteria hiervoor kunnen verschillen van die voor woningen.
- Kan ik mijn EPC online bekijken?
- Digitaal doorgestuurde EPC’s zijn online.
- Hoe beïnvloedt een EPC de verkoopprijs van een woning?
- Een goede EPC-score kan de verkoopprijs van een woning positief beïnvloeden, omdat het aangeeft dat de woning energie-efficiënt is en lagere energiekosten met zich meebrengt. Omgekeerd kan een slechte score potentiële kopers afschrikken of hen aanmoedigen om te onderhandelen over de prijs.
- Welke informatie wordt precies weergegeven op een EPC?
- Een EPC bevat meestal de energieprestatie van het gebouw, uitgedrukt in kWh/m² per jaar, het energieprestatielabel, en aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen. Soms worden ook de CO2-uitstoot en andere relevante gegevens vermeld.
- Moet een EPC geactualiseerd worden als het is verlopen?
- Ja, als het EPC verlopen is en je het pand wilt verkopen of verhuren, moet je een nieuw EPC laten opstellen door een erkende energiedeskundige. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het EPC up-to-date is om boetes te vermijden.